Recent, am avut de facut un raft din lemn de constructii cu prindere ascunsa. Din pacate, grosimea raftului nu-mi permitea sa folosesc agatatorile clasice din comert. Asa ca m-am apucat sa le fac eu. Pentru ca raftul urma sa aiba doar 4.5 cm grosime, nu puteam sa le asez pe verticala, asa ca varianta amplasarii suruburilor in lateralul gaurii a fost mai buna.
Am luat o bucata de platband de aluminiu de 1.5 mm grosime si 2.5 cm latime. Imi ramasese de cand am facut niste suporti de lustre, pe care, din nou, nu reusisem sa-i gasesc in comert. Am taiat doua bucati de 5 cm lungime din platbanda respectiva. Taieturile le-am facut cu polizorul unghiular (flex), folosind un disc subtire pentru debitat inox, pe viteza cea mai mica. Daca as fi folosit viteza normala, riscul sa se agate si sa se rupa discul era destul de mare, asa ca am ales varianta mai sigura.

Pentru ca taieturile au fost facute fara a folosi standul de flex, acestea nu au iesit prea drepte. N-a fost o problema, pentru ca le-am indreptat capetele pana au ajuns perpendiculare, cu un cleste si cu slefuitorul fix cu disc. Lungimea finala a placutelor a fost de 4.8 cm, asa ca nu am pierdut prea mult la indreptare.

Nu am freza pentru gauri in forma necesara, asa ca a fost nevoie, iarasi, sa improvizez. Solutia: mai multe gauri alaturate. Am ales un burghiu de 4 mm pentru partea mai mica si unul de 9.5 mm pentru partea mare. Burghiul mic de 4 mm este suficient cat sa treaca un surub normal de gips-carton (asa numitele negrese), iar pe cel de 9.5 mm l-am ales pe principiul “asta am, asta folosesc”.


Am incercat sa nu-mi tai mainile, asa ca mi-am facut un suport pentru a putea tine bucatile mici de aluminiu pe masa de la bormasina cu stand, astfel incat sa nu se miste deloc. Totusi, la una dintre agatatori am scapat scandura de sustinere, asa ca burghiul a fugit putin in lateral.




Am rezolvat gaura stramba cu fierastraul pendular. Ca la orice lucru care implica piese mici, trebuie avuta multa grija la siguranta. Intai am fixat agatatoarea pe un lemn si apoi, cu mainile departe, am facut corecturile cu pendularul in care am montat o lama speciala pentru aluminiu.



Ce am uitat sa va spun este ca am facut corectura dupa ce am dat gaurile pentru suruburi, iar una dintre aceste gauri mi-a folosit pentru a prinde bine agatatoarea de suport, inainte sa o tai. Gaurile pentru suruburi au fost date in acelasi fel ca cele pentru ancorare, singura diferenta fiind zencuirea lor, pentru ca surubul de prindere sa nu iasa in afara. Astfel, raftul se va aseza perfect pe peretele pe care va fi montat.


La final am indreptat fetele cu slefuitorul drept, tinand piesele cu un cleste.


Nu au iesit perfect, dar sunt suficient de bune, avand in vedere ca am avut un timp foarte scurt si ca nu am avut toate sculele necesare. Pana cand va fi nevoie sa le fac pe urmatoarele, sper sa apuc sa cumpar un burghiu freza de 4-5 mm, cu care voi putea decupa mult mai usor canalul prin care trece surubul de ancorare.

Acest tip de agatatori au fost folosite pentru un set de rafturi din lemn folosit la constructii si pentru o polita din acelasi lemn recuperat.