Cand a venit momentul sa inlocuim patutul de bebelus, am avut de facut o alegere dificila, datorita multitudinii de variante disponibile. A fost cu atat mai greu, cu cat ne-am gandit ca acesta va fi patul in care el va creste, patul pe care si-l va aminti mereu drept “patul copilariei sale”. Totusi, nu puteam ignora aspectele legate de siguranta, confort, aspect si usurinta in intretinere pe care fiecare optiune le ofera.
Noi am gasit 11 motive pentru care am ales sa facem acest patut din lemn masiv. In toti acesti 3 ani de cand l-am facut, nici unul dintre aceste motive nu s-a infirmat, asa ca le prezentam cu convingerea ca am facut o alegere buna.
1. Un aer mai curat, mai sigur
Prin natura constructiei sale, pal-ul este un material destul de periculos pentru sanatatea noastra. Desi la suprafata se vede doar o foita subtire, imprimata cu un model de lemn, sub acest strat decorativ se afla ceva mult mai periculos: placile de pal sunt formate din mici aschii de lemn lipite cu rasini sintetice.
Aceste rasini pot emana, in timp, compusi organici volatili (COV). Aceste substante au fost dovedite ca fiind extrem de nocive pentru sanatate, pe termen lung.
Un patut din lemn masiv (daca este incleiat si lacuit cu produse ecologice, sigure) devine o alternativa viabila la substantele nocive prezente in placile aglomerate (pal).
Chiar si lemnul incleiat cu adezivi sintetici va emana mult mai putine substante nocive, datorita cantitatii mult mai mici de adeziv utilizat, comparativ cu panourile aglomerate de pal.
2. Muchii mai sigure, rotunjite
Atunci cand construiesti ceva din pal, nu vei avea multe optiuni in privinta muchiilor: drepte, cu colt ascutit sau cu o mica rotunjime de 2 mm, in cazul in care se opteaza pentru cantul din plastic de 2 mm, dar care este mai scump. Toate muchiile devin un potential pericol in cazul in care cel mic, inevitabil, se loveste de pat.
In schimb, lemnul ofera posibilitatea modelarii muchiilor intr-o multitudine de moduri. Poti combina un design deosebit cu siguranta crescuta necesara in cazul unei astfel piese de mobilier.
Astfel, daca siguranta copilului tau este prioritara pentru tine, poti opta pentru un model de patut din lemn masiv cu muchii rotunjite cu raza mare, crescand foarte mult nivelul de securitate oferit in cazul unui accident.
3. Posibilitatea reconditionarii in locul inlocuirii
Ti s-a intamplat, vreodata, sa se ciobeasca o piese de mobilier din pal? Noua cu siguranta ni s-a intamplat si nu a fost deloc placut sa vedem cum un lucru nou, care a costat foarte multi bani, este stricat definitiv, fara posibilitatea repararii, ci doar a inlocuirii.
Lemnul masiv este net superior in fata palului din punctul de vedere al micilor lovituri. Puteti vedea in alte cateva articole cum puteti reface o piesa de mobilier din lemn masiv: reconditionarea unei masute de activitati, reconditionarea si transformarea aspectului unei bancute de hol din lemn de fag, reconditionarea unei masute de cafea si a unei masute console si chiar reconditionarea unei usi de apartament furniruite.
Chiar daca, inevitabil, este lovit si se deformeaza un pic, deteriorarea nu va fi vizibila decat la o inspectie atenta. Pentru ca nu este vorba de o folie decorativa, ci de un produs care are acelasi aspect in toata masa sa, chiar si loviturile mai adanci vor avea acelasi aspect ca suprafata inconjuratoare.
Pe langa asta, ai oricand posibilitatea sa repari problema, fara a fi nevoie de inlocuirea integrala a placii stricate. Asta in cazul norocos in care mai gasesti modelul respectiv de pal.
4. Senzatie de caldura si confort
Nimic nu se poate compara cu lemnul masiv din punctul de vedere al senzatiei de caldura si confort pe care o creeaza.
Niciun producator, indiferent de costuri sau de metoda de productie, nu poate egala maiestria naturii in fabricarea acestui produs atat de drag si de util noua: lemnul.
Unicitatea fiecarei scanduri face ca orice obiect de mobilier din lemn masiv sa fie, la randul sau, unic. Indiferent ca este vorba de un patut, de o masa sau de un dulap, alegand lemnul in detrimentul altor materiale vei alege sa fii deosebit, sa fii unic, sa faci ca tot ceea ce te inconjoara sa te reprezinte.
In fond, fiecare individ este unic, de ce ai alege sa traiesti intr-un mediu identic cu al celorlalti, mediu care nu te reprezinta?
5. Libertate marita in alegerea design-ului
La placile din pal poti sa alegi intre cateva modele si culori, 2 grosimi standard si o oarecare varietate in ceea ce priveste forma in care se taie o placa.
Bucati late, inguste, rotunde, groase, subtiri, pe toate le poti alege cand vine vorba de lemn masiv.
Poti merge pe un stil anume, sau poti combina mai multe elemente intr-un mod armonios pentru a creea un pat cu adevarat deosebit. Singura limita este imaginatia.
6. Rezistenta crescuta la umiditate
Indiferent cat de bine este aplicat cant-ul, o placa de pal nu va rezista la apa. La cel mai mic contact al muchiei cu apa, placa de pal se va umfla, marginile placii devenind, astfel, extrem de inestetice. Chiar si lasata la uscat, o placa de pal nu va mai avea niciodata acelasi aspect ca una noua.
Lemnul masiv are o rezistenta mult crescuta in fata inevitabilelor mici accidente ce implica lichidele.
Este, totusi, nevoie sa te asiguri ca materialele folosite au fost de calitate si ca lucrarea a fost bine facuta, respectandu-se toti pasii necesari.
In cazurile mai grave, chiar si lemnul masiv se poate sa fie un pic afectat. Totusi, acesta va reveni la forma initiala, dupa eliminarea sursei de umezeala, ramanand in urma foarte mici semne ale traumei prin care a trecut.
In cazul extrem in care ar aparea probleme mai mari datorita umiditatii, un pat din lemn poate fi reparat si lacuit din nou. Toate acestea pot fi facute cu costuri mult mai mici fata de costurile necesare inlocuirii unui patut din pal.
7. Piese mai mici si mai usoare
De multe ori, cand auzim de “lemn masiv” ni se pare ca este vorba de ceva mare si greu. Cu toate acestea, raportat la dimensiuni, lemnul are o rezistenta mult mai mare fata de pal.
Pentru o traversa de pat, o scandura de 4 cm poate fi suficienta. In schimb, placile de pal mai inguste de 10 cm sunt nesigure, existand posibilitatea sa se rupa usor.
Chiar daca este facut din lemn de esenta tare, greutatea totala a unui pat astfel realizat va fi mult mai mica fata de cea a unui pat din pal. Asta pentru ca, spre deosebire de pal, la lemn nu vei avea nevoie de placi, ci doar de scanduri.
Datorita flexibilitatii formei si dimensiunilor pieselor, un patut din lemn masiv poate sa arate cu adevarat deosebit, prin integrarea elementelor de rezistenta in design-ul general.
8. Usor de intretinut
Un pat din lemn masiv, de calitate, finisat cu produse de calitate, va avea o rezistenta deosebita atat la zgariere, cat si la lovituri.
Nu va fi nevoie decat sa-l stergi de praf, din cand in cand.
Chiar si urmele de carioci pot fi sterse destul de usor, fara a fi nevoie de substante periculoase pentru curatarea patului.
Daca, totusi, de-a lungul timpului, lacul isi pierde din luciu, poti oricand sa ii aplici un polish cu produse naturale, pe baza de ceara de albine. Rezultatul final va fi deosebit, patutul din lemn va fi ca nou.
9. Lemnul se asorteaza cu orice
Indiferent ca este vorba de un pat cu design simplu, minimalist, sau un pat care sa se asorteze cu un design mai complicat, oricare dintre variante poate fi construita din lemn.
Te poti folosi de culoarea naturala a lemnului, care se integreaza perfect in orice camera, fara a modifica design-ul general al incaperii.
In acelasi timp, datorita colorantilor disponibili intr-o paleta nelimitata de culori, poti face din patutul celui mic o piesa centrala, definitorie pentru tema coloristica a camerei.
10. Durabil in timp
Un pat bine facut, din lemn de calitate, de esenta tare, poate rezista catorva generatii de copii, indiferent de chinurile la care este supus.
Sarit, trantit, aruncat, busit, lovit, zgariat sunt doar parte din distractia de zi cu zi, atunci cand cel mic are un patut din lemn masiv, pe care sa se bazeze.
Chiar si atunci cand apar mici probleme, un pat din lemn poate fi reconditionat destul de usor, astfel incat sa arate si sa reziste ca unul nou, fara o investitie majora.
Pornind de la rezistenta la rupere pana la rezistenta culorilor si a finisajului, un pat din lemn masiv va fi intotdeauna superior oricarui patut din placi aglomerate de pal.
11. Linii naturale, fluide
Indiferent de maiestria celui care construieste patutul celui mic, nimeni nu va reusi sa faca din placi de pal ceea ce se poate face din lemn.
Un tamplar priceput va sti sa imbine geometria potrivita, care sa dea o rezistenta deosebita patutului, cu aspectul deosebit pe care ti-l ofera lemnul masiv.
Daca proiectul si materialele sunt bune, rezultatul va fi unul pe masura, imposibil de egalat.
Naturaletea si fluiditatea lemnului nu pot fi egalate de niciun model imprimat pe niste placi aglomerate din aschii, lipite intre ele cu tot felul de substante periculoase.
Foarte bun articolul. Puteti sa ne dati niste sfaturi in ceea ce priveste dimensiunile/cotele la lemn pentru diferite parti componente? Sau legatura cu alte articole? Ma gandesc sa confectionez si eu unul, insa nu stiu ce materiale se recomanda. Multumesc si spor in proiectele dvs.